Ένα καλογραμμένο βιογραφικό σας δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην αναζήτηση εργασίας. Έχουμε αναλύσει τα βήματα για την τελειοποίηση του βιογραφικού σας, ώστε να μπορείτε να γράψετε ένα επαγγελματικό, αποτελεσματικό και εντυπωσιακό βιογραφικό σημείωμα, εύκολα και γρήγορα.

Σύνταξη βιογραφικού σημειώματος - 7 σημαντικά βήματα:

 1. Βασικές αρχές
 2. Πού να δημιουργήσετε ένα βιογραφικό σημείωμα
 3. Γενική εμφάνιση και πρότυπα σχεδιασμού
 4. Δομή του βιογραφικού σημειώματος
 5. Περιεχόμενο
  1. Προσωπικά στοιχεία
  2. Εισαγωγή
  3. Επαγγελματική εμπειρία
  4. Ειδικές γνώσεις
  5. Εκπαίδευση
  6. Συστάσεις
 6. Υπεύθυνοι προσλήψεων και συστήματα προσλήψεων
 7. Βιογραφικό σημείωμα για θέσεις μετεγκατάστασης

 

Βασικές αρχές

Πολλοί υποψήφιοι στέλνουν βιογραφικά σε διάφορες θέσεις αλλά δεν λαμβάνουν απάντηση, ενώ άλλοι λαμβάνουν απάντηση κάθε φορά που υποβάλλουν αίτηση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μερικές φορές μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός καλά δικτυωμένου δικτύου, άλλες φορές μπορεί να είναι απλώς καθαρή τύχη. Ανεξάρτητα από τον λόγο, το να έχετε ένα ισχυρό βιογραφικό σημείωμα θα κάνει θετική εντύπωση στους διευθυντές προσλήψεων και τους υπεύθυνους προσλήψεων και θα σας ξεχωρίσει από τους άλλους υποψηφίους.

Το βιογραφικό σημείωμα είναι ένα εργαλείο αυτοδιαφήμισης που είναι απαραίτητο σε κάθε αναζήτηση εργασίας. Όχι μόνο αναδεικνύει τις δεξιότητες και τα επιτεύγματά σας, αλλά επίσης, με το σωστό πρότυπο και την κατάλληλη καθοδήγηση, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε από τους άλλους υποψηφίους και να περάσετε το πρώτο στάδιο ελέγχου. Οι έρευνες δείχνουν ότι στην αγορά εργασίας, τα περισσότερα βιογραφικά δεν περνούν το στάδιο του αρχικού ελέγχου.

Τα γραφεία προσλήψεων λαμβάνουν καθημερινά εκατοντάδες βιογραφικά για κάθε ανοιχτή θέση εργασίας, και ο αριθμός αυτός αυξήθηκε μετά την πανδημία Covid-19. Αυτά τα βιογραφικά υποβάλλονται σε αρχική εξέταση από το πρακτορείο και στη συνέχεια διαβιβάζονται στους εσωτερικούς υπεύθυνους προσλήψεων για να τα ελέγξουν για τις εσωτερικές τους θέσεις. Ωστόσο, η διαδικασία διαλογής δεν τελειώνει εκεί. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων χρησιμοποιούν πρόσθετες μεθόδους διαλογής, όπως συνεντεύξεις και τεστ αξιολόγησης, για να διασφαλίσουν ότι βρίσκουν το κατάλληλο άτομο για τις ανοικτές θέσεις τους. Δεδομένης αυτής της χρονοβόρας διαδικασίας και του μεγάλου αριθμού βιογραφικών που λαμβάνονται για κάθε θέση, ένας έμπειρος υπεύθυνος προσλήψεων χρειάζεται μόνο 5-10 δευτερόλεπτα για να ελέγξει ένα βιογραφικό. Εάν ένα βιογραφικό δεν είναι εντυπωσιακό και επαγγελματικό, η πιθανότητα να περάσει το βιογραφικό από το αρχικό στάδιο ελέγχου είναι μικρή.

Για να βεβαιωθείτε ότι το βιογραφικό σας σημείωμα ξεχωρίζει και ξεπερνά το στάδιο της αρχικής εξέτασης, έχουμε περιγράψει τα τρία βασικά μέρη ενός βιογραφικού σημειώματος - εμφάνιση, δομή και περιεχόμενο - και θα τα συζητήσουμε λεπτομερώς.

 

 

Πού να δημιουργήσετε το βιογραφικό σημείωμα;

Το πρώτο βήμα για να βρείτε την επόμενη ευκαιρία καριέρας είναι να δημιουργήσετε το βιογραφικό σας - αλλά πού θα πρέπει να το δημιουργήσετε;  Δεν συνιστάται η αποστολή βιογραφικού σημειώματος σε μορφή Word, κειμένου ή εικόνας, καθώς φαίνεται αντιεπαγγελματικό και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε:

 • Προβλήματα στην παραλαβή της μορφής βιογραφικού σημειώματος από τα συστήματα πρόσληψης των γραφείων προσλήψεων.
 • Τα γραφεία προσλήψεων μπορούν να επεξεργαστούν το αρχείο εν αγνοία σας.
 • Το αρχείο μπορεί να προβληθεί με διαφορετικό τρόπο σε τηλέφωνο, τάμπλετ ή υπολογιστή.
 • Τέτοιες μορφές αποθηκεύουν προσωπικές πληροφορίες, όπως το όνομα του τελευταίου ατόμου που αποθήκευσε το αρχείο, την ημερομηνία και την ώρα δημιουργίας και τη θέση του αρχείου. Αυτές οι λεπτομέρειες είναι περιττές και κάνουν το αρχείο να φαίνεται αντιεπαγγελματικό.

Λοιπόν, τι πρέπει να κάνετε;

Θα πρέπει να υποβάλετε το βιογραφικό σας σημείωμα σε μορφή PDF. Αυτή είναι και η μορφή που χρησιμοποιούμε στην πλατφόρμα μας, για διάφορους λόγους:

 • Ο σχεδιασμός είναι τελικός και φαίνεται ίδιος σε οποιοδήποτε σύστημα.
 • Υπάρχουν επαγγελματικά σχέδια που σας εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο.
 • Το αρχείο δεν μπορεί να υποβληθεί σε επεξεργασία.
 • Δεν αποθηκεύονται προσωπικές πληροφορίες στις ιδιότητες του αρχείου.

Γενικά πρότυπα εμφάνισης και σχεδιασμού

Ένα βιογραφικό σημείωμα πρέπει να είναι τακτοποιημένο, γραμματικά ορθό, σαφές και συνοπτικό. Η πρόχειρη γραφή θα αφήσει αρνητική εντύπωση στον υπεύθυνο προσλήψεων, καθώς μπορεί να θεωρήσει ότι δεν είστε αρκετά επαγγελματίας και, ως εκ τούτου, να μειώσει τις πιθανότητές σας να συνεχίσετε στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας πρόσληψης.

Είναι σημαντικό να επενδύσετε στη μορφή του βιογραφικού σας σημειώματος, καθώς μια επαγγελματική μορφή θα αυξήσει σημαντικά το ενδιαφέρον των υπεύθυνων προσλήψεων για το βιογραφικό σας σημείωμα. Παρόλο που ένα εντυπωσιακό βιογραφικό σημείωμα δεν σας δίνει αυτόματα μια θέση εργασίας, σας δίνει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα σας ξεχωρίσει από τους ανταγωνιστές υποψηφίους.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να έχετε φανταχτερές δεξιότητες γραφιστικής για να πετύχετε το εντυπωσιακό βιογραφικό που αναζητάτε. Με την πλατφόρμα μας, μπορείτε εύκολα να επιλέξετε από διάφορα πρότυπα που σχεδιάστηκαν από ειδικούς προσλήψεων για να τονίσουν τις ισχυρότερες δεξιότητές σας. Τα σχέδια αυτά είναι διαθέσιμα στον ιστότοπό μας, ώστε να μπορείτε να επικεντρώσετε το χρόνο και την ενέργειά σας στην αναζήτηση εργασίας.

 

Δομή του βιογραφικού σημειώματος

Τώρα ας συζητήσουμε πώς θα πρέπει να είναι δομημένο το βιογραφικό σας σημείωμα. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τη δημιουργία του βιογραφικού σας, καθώς θα βοηθήσει τους υπεύθυνους προσλήψεων να φτάσουν κατευθείαν στις λεπτομέρειες που έχουν σημασία. Συγκεκριμένα, μια λογική σειρά θα δώσει στους υπεύθυνους προσλήψεων μια ακριβή εικόνα των διαφόρων σταδίων της καριέρας σας, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο σε αυτό το σημείο.

Η πιο συνηθισμένη δομή παγκοσμίως, η οποία αποτελεί τη βάση της πλατφόρμας σύνταξης βιογραφικού σημειώματος, είναι η απαρίθμηση των προσωπικών σας στοιχείων, η εισαγωγή, η εργασιακή εμπειρία, τα μαθήματα, η εκπαίδευση, τα χόμπι και οι συστάσεις.

Θα πρέπει να γράφετε το βιογραφικό σας σημείωμα με αντίστροφη χρονολογική σειρά - Κάθε κατηγορία θα πρέπει να ξεκινά με την πιο σχετική εμπειρία σας (εργασία, πτυχία, μαθήματα), ενώ η πρώτη σας εργασία, τα πτυχία ή τα μαθήματα θα πρέπει να εμφανίζονται τελευταία. Αυτή η σειρά είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς παρουσιάζει τις πιο σχετικές δεξιότητές σας στην αρχή, επιτρέποντας έτσι στους υπεύθυνους προσλήψεων να χρησιμοποιήσουν τα 5-10 δευτερόλεπτα διαλογής τους σε καλή χρήση. Θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν την εμπειρία σας χωρίς να χρειάζεται να εξετάσουν άλλους ρόλους που μπορεί να μην είναι σχετικοί με τη θέση για την οποία κάνετε αίτηση.

Αυτή η δομή είναι απίστευτα δυναμική και μπορείτε να κάνετε κάποιες αλλαγές με τον τρόπο που θεωρείτε κατάλληλο. Για παράδειγμα, αν είστε πρόσφατος απόφοιτος κολεγίου χωρίς επαγγελματική εμπειρία και η κύρια δεξιότητα που διαθέτετε είναι το πτυχίο που ολοκληρώσατε με επιτυχία, ίσως θελήσετε να μετακινήσετε την ενότητα της εκπαίδευσης κάτω από την εισαγωγή και πριν από την επαγγελματική σας εμπειρία (αν υπάρχει).

 

Περιεχόμενο

Το περιεχόμενο του βιογραφικού σας βοηθά τους υπεύθυνους προσλήψεων να αποφασίσουν αν είστε κατάλληλος ή όχι για τη θέση. Ακολουθούν ορισμένα από τα βασικά στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνονται, ακολουθούμενα από ορισμένα που «καλό θα είναι να έχετε».

Υποχρεωτικά μέρη:

 • Προσωπικά στοιχεία (αριθμός τηλεφώνου, email κ.λπ.)
 • Εισαγωγή (δεν απαιτείται αλλά συνιστάται)
 • Εμπειρία
 • Δεξιότητες
 • Εκπαίδευση

Προαιρετικά μέρη:

 • Πρόσθετα προσωπικά στοιχεία
 • Εθελοντική εργασία
 • Πιστοποιητικά αριστείας και συμμετοχής στην έρευνα
 • Χόμπι

Ένα βιογραφικό σημείωμα δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις θέσεις που έχετε αναλάβει από την αρχή της καριέρας σας, αλλά θα πρέπει να κεντρίζει το ενδιαφέρον των υπευθύνων προσλήψεων και να τους βοηθά να κατανοήσουν την εμπειρία σας. Σε μια συνέντευξη (τηλεφωνική ή προσωπική), θα μπορέσετε να αναπτύξετε περαιτέρω την εμπειρία σας που αναφέρθηκε συνοπτικά στο βιογραφικό σας σημείωμα.

Μια χρήσιμη συμβουλή είναι να δημιουργήσετε διάφορες εκδοχές του βιογραφικού σας σημειώματος, ώστε να προσαρμόζετε τις απαιτήσεις κάθε ρόλου για τον οποίο υποβάλλετε αίτηση. Θέλετε να είστε σίγουροι ότι δεν στέλνετε ένα γενικό βιογραφικό σε ρόλους που διαφέρουν ως προς το εύρος των αρμοδιοτήτων τους, αλλά να τονίσετε το περιεχόμενο που είναι σχετικό με κάθε ρόλο. Για παράδειγμα, μπορεί να είστε ακριβώς ο κατάλληλος υποψήφιος για τη θέση του «διευθυντή πωλήσεων», καθώς και για τη θέση του «αντιπροσώπου πωλήσεων», αλλά θα πρέπει να παρουσιάσετε μια διαφορετική εργαλειοθήκη για κάθε θέση.

Μια άλλη συμβουλή για να ενισχύσετε το περιεχόμενο του βιογραφικού σας σημειώματος είναι να αφαιρέσετε εντελώς τις αντωνυμίες - δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε το «εγώ», «αυτός» ή «αυτή», επειδή η χρήση τους υπονοείται. Εξάλλου, γράφετε ένα βιογραφικό σημείωμα για τις δεξιότητες και την εμπειρία σας.

Προσωπικά στοιχεία και στοιχεία επικοινωνίας

Συνιστάται να συμπεριλάβετε στοιχεία επικοινωνίας και προσωπικά στοιχεία που σχετίζονται είτε με τη χώρα στην οποία βρίσκεται είτε με τη θέση για την οποία υποβάλλετε αίτηση. Υπάρχουν διαφορετικές πρακτικές σε κάθε χώρα (βιογραφικό σημείωμα με ή χωρίς φωτογραφία, συμπερίληψη προθέματος χώρας κ.λπ.) Ορισμένες θέσεις απαιτούν να αναφέρετε τον τύπο της άδειας οδήγησης που κατέχετε, ενώ σε άλλες θέσεις η πληροφορία αυτή μπορεί να είναι άσχετη.

Για τις περισσότερες θέσεις, τα ακόλουθα στοιχεία είναι υποχρεωτικά: ονοματεπώνυμο, αριθμός τηλεφώνου και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε την πόλη ή τη χώρα, την ξένη υπηκοότητα και το έτος γέννησης, αλλά αυτές οι πληροφορίες είναι προαιρετικές και θα πρέπει να τις προσθέσετε εάν πιστεύετε ότι μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να εξεταστούν για τη θέση.

 

Περίληψη

Με βάση τις αξιολογήσεις πολυάριθμων βιογραφικών σημειωμάτων, μια περίληψη βιογραφικού σημειώματος είναι επωφελής για τη συνολική εντύπωση που προκαλεί στους υπεύθυνους προσλήψεων. Δεδομένου ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων εξετάζουν πολλά βιογραφικά σημειώματα και μπορεί να αισθάνονται πελαγωμένοι ως αποτέλεσμα, μια περίληψη βιογραφικού σημειώματος συμβάλλει στην παροχή σαφήνειας στο χάος. Μια περίληψη που συνοψίζει την επαγγελματική σας εμπειρία μπορεί να βοηθήσει τους υπεύθυνους προσλήψεων να ξαναβρούν την προσοχή τους και να καταλάβουν γρήγορα ποιος είστε και τι είδους δουλειά αναζητάτε.

Επίσης, μια περίληψη προσθέτει μια προσωπική πινελιά στο βιογραφικό σημείωμα. Είναι το μέρος όπου μπορείτε να γράψετε για τα ιδιαίτερα επιτεύγματά σας ή για οποιαδήποτε στατιστικά στοιχεία που θέλετε να προσέξει ο υπεύθυνος προσλήψεων. Για παράδειγμα: «Ικανός διοικητικός βοηθός με πάνω από 9 χρόνια εμπειρίας σε γραφεία, με εξειδίκευση στις διοικητικές εργασίες, στην επίλυση προβλημάτων, στον προγραμματισμό και στη βέλτιστη βοήθεια. Αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα με ικανότητα να μαθαίνει και να πλοηγείται γρήγορα σε οποιοδήποτε πρόγραμμα λογισμικού υπολογιστή ή σύστημα αρχειοθέτησης γραφείου».

Θα πρέπει να συμπεριλάβετε τη θέση στην εισαγωγή (για παράδειγμα – «Διευθυντής Πωλήσεων» ή «Χαρισματικός Διευθυντής»), τα σημαντικά επιτεύγματα («Εξαιρετικός Απόφοιτος», «Διδακτορικό στη Φυσική»), τις σημαντικότερες δεξιότητές σας («Ειδικός στις Ανθρώπινες Σχέσεις», "Εξειδικευμένος στην Ανάπτυξη Ιστοσελίδων») και μια εστίαση στην αναζήτησή σας («Πλήρης Απασχόληση», «Θεσσαλονίκη»).

Συνιστάται να προσθέσετε μια γραμμή για να μεταφέρετε τα κίνητρα, την ενέργεια και την επιθυμία σας να γίνετε δεκτοί για τη θέση. Μην γράφετε μακροσκελή εισαγωγή γιατί μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Να είστε σύντομοι, σαφείς και περιεκτικοί και να θυμάστε ότι η εισαγωγή θα πρέπει να δώσει στον υπεύθυνο πρόσληψης μια αίσθηση του ποιος είστε ως υποψήφιος.

Αν δεν είστε σίγουροι ότι πρέπει να συμπεριλάβετε εισαγωγή, μην την προσθέσετε καθόλου. Μια άσχετη εισαγωγή μπορεί να δώσει στους υπεύθυνους προσλήψεων λανθασμένη εντύπωση.

Επαγγελματική εμπειρία

Η επαγγελματική σας εμπειρία δείχνει στους υπεύθυνους προσλήψεων αν είστε κατάλληλος για τη θέση εργασίας. Να είστε σχολαστικοί κατά τη σύνταξη αυτού του μέρους.

Δεν είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε ολόκληρο το επαγγελματικό σας παρελθόν, αλλά μόνο τα τελευταία 10 χρόνια και μόνο τις σχετικές θέσεις, για παράδειγμα, αν εργαστήκατε για λίγο κατά τη διάρκεια του λυκείου ως σερβιτόρος, στη συνέχεια σπουδάσατε λογιστική και τώρα αναζητάτε εργασία ως λογιστής, μην το αναφέρετε. Αυτό δεν έχει να κάνει με τη συγγραφή αυτοβιογραφίας, αλλά με το να δώσετε στον υπεύθυνο προσλήψεων τις σχετικές πληροφορίες για να αποφασίσει αν είστε κατάλληλος για τη θέση εργασίας. Κρατήστε το βιογραφικό σας σημείωμα σύντομο, σαφές και περιεκτικό.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, θα πρέπει να γράφετε με αντίστροφη χρονολογική σειρά, με την τελευταία ή τρέχουσα θέση σας να εμφανίζεται πρώτη στον κατάλογο, καθώς είναι πολύ πιθανό να την αναλύσετε αργότερα σε μια συνέντευξη.

Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων προτιμούν το στυλ γραφής με κουκκίδες και όχι μια περιγραφική παράγραφο. Κάθε σημείο με κουκίδες θα πρέπει να είναι διαφορετικό και να παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τις διάφορες πτυχές του ρόλου σας.

Παραδείγματα:

 • Επικεφαλής μιας παγκόσμιας ομάδας πωλήσεων με 10 υπαλλήλους στην Αθήνα και στο εξωτερικό.
 • Ανάπτυξη σύνθετων συστημάτων ιστού με χρήση τεχνολογιών Python, Java και Node.JS.
 • Προϊστάμενος βάρδιας καταστήματος, υπεύθυνος για τις βάρδιες των εργαζομένων και τις εργασίες απογραφής.
 • Υπεύθυνος για οργανωτικά έργα, επίτευξη στόχων και διαχείριση ετήσιου προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε όλες τις κύριες πτυχές της εργασίας - μην υποτιμάτε τον εαυτό σας, αλλά και μην υπερτονίζετε τους τομείς στους οποίους δεν έχετε εμπειρία. Μπορεί να σας ρωτήσουν για τις λεπτομέρειες κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης και θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα να αναπτύξετε αυτά που γράψατε.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρετε την εξειδίκευσή σας, τα έργα στα οποία έχετε εργαστεί, τα ιδιαίτερα επιτεύγματα, την παραγωγικότητα, την εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για μια εταιρεία, την επαγγελματική ηγεσία, τη βελτίωση μιας συγκεκριμένης διαδικασίας και όλα τα άλλα σημεία που εμπλουτίζουν την εμπειρία σας.

 

Πώς να γράψετε ένα βιογραφικό σημείωμα

Δεξιότητες

Η τεχνογνωσία είναι η εργαλειοθήκη σας για τη δουλειά. Πρόκειται ουσιαστικά για τις επαγγελματικές δεξιότητες που έχετε αποκτήσει με τα χρόνια. Σήμερα, οι εταιρείες χρησιμοποιούν συστήματα πρόσληψης, τα οποία σαρώνουν και ανακτούν πληροφορίες από το βιογραφικό σας, συμπεριλαμβανομένης της εμπειρογνωμοσύνης σας. Συνιστάται να εστιάζετε και να αναφέρετε μόνο τις ειδικότητες που είναι σχετικές με τη θέση για την οποία υποβάλλετε αίτηση και να βεβαιώνεστε ότι η σειρά τους είναι σωστή, δηλαδή να ξεκινάτε από την πιο σχετική δεξιότητα για μια συγκεκριμένη θέση.

Επιπλέον, οι δεξιότητες μπορούν να διαχωριστούν σε δύο τύπους - τις μαλακές δεξιότητες («Διαχείριση χρόνου», «Κριτική σκέψη») και τις σκληρές δεξιότητες («ικανότητα κωδικοποίησης», «γνώση ξένων γλωσσών»). Είναι σημαντικό να αντιστοιχίσετε τις δεξιότητες με τη θέση, ξεκινώντας από τις πιο σχετικές προς τις λιγότερο σχετικές. Για παράδειγμα, για τη θέση του εμπορικού αντιπροσώπου, θα πρέπει να δηλώσετε ότι είστε προσανατολισμένοι στις υπηρεσίες και διαθέτετε άριστες ανθρώπινες σχέσεις, αλλά για μια άλλη θέση, όπως του προγραμματιστή, είναι λιγότερο σχετικό και απαιτούνται άλλες δεξιότητες.

Εκπαίδευση

Μπορείτε να αλλάξετε το τμήμα εκπαίδευσης ανάλογα με τη θέση και το επάγγελμά σας. Για παράδειγμα, για έναν ταλαντούχο προγραμματιστή, το πτυχίο είναι λιγότερο σημαντικό από την πρακτική εμπειρία και επομένως οι υποψήφιοι αυτοί μπορούν να βρουν πολλές θέσεις χωρίς πτυχίο.

Αντίθετα, ορισμένες θέσεις στους τομείς της νομικής, της λογιστικής, της ιατρικής και των ανθρωπιστικών επιστημών απαιτούν πτυχίο από συγκεκριμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Για τέτοιες θέσεις, μπορεί επίσης να θέλετε να προσθέσετε επιστημονικές δημοσιεύσεις, αν έχετε τέτοιες, ή διπλωματική εργασία ή διδακτορική διατριβή.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η εκπαίδευση θα πρέπει επίσης να αναγράφεται με αντίστροφη χρονολογική σειρά και μπορεί επίσης να περιλαμβάνει διαδικτυακά μαθήματα, σεμινάρια και πιστοποιητικά. Εάν έχετε πτυχίο κολεγίου ή πανεπιστημίου, τότε δεν υπάρχει λόγος να αναφέρετε το λύκειο, καθώς δεν έχει σημασία για τους υπεύθυνους προσλήψεων.

Συστάσεις

Οι περισσότεροι υπεύθυνοι προσλήψεων μπορεί να σας ζητήσουν να τους δώσετε συστάσεις, δηλαδή πρώην αφεντικά ή συναδέλφους που μπορούν να μιλήσουν για εσάς. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και θα πρέπει να τους παρέχετε μόνο τα στοιχεία επικοινωνίας ανθρώπων που θα σας συνιστούσαν. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων αποδίδουν μεγάλη σημασία σε αυτό το στάδιο, οπότε δεν πρέπει να συμπεριλάβετε κάποιο πρώην αφεντικό ή συνάδελφο που δεν θα υποστήριζε την υποψηφιότητά σας. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να βρείτε μια εναλλακτική πηγή σύστασης ή ενημερώστε τον υπεύθυνο προσλήψεων σχετικά με την πολυπλοκότητα της σχέσης σας.

Τα στοιχεία επικοινωνίας των συστατικών επιστολών μπορούν να αναγράφονται στο βιογραφικό σημείωμα ως τελευταία κατηγορία, ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν συνηθίζεται να αναγράφονται ονόματα ή στοιχεία επικοινωνίας. Αντ’ αυτού, μπορείτε να αναφέρετε «Οι συστάσεις θα δοθούν κατόπιν αιτήματος».

 

Συστήματα προσλήψεων - ATS

Η τρέχουσα τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα για τη σάρωση και το φιλτράρισμα των βιογραφικών σημειωμάτων είναι ένα σύστημα παρακολούθησης αιτούντων (ATS). Το σύστημα αυτό έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους υπεύθυνους προσλήψεων στην πολύπλοκη διαδικασία εξέτασης και ταξινόμησης των βιογραφικών σημειωμάτων και τελικά να τους βοηθά να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τη διαδικασία.

Όταν στέλνετε ένα βιογραφικό σημείωμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των θέσεων εργασίας της εταιρείας ή το υποβάλλετε μέσω του δικτυακού τόπου μιας εταιρείας, το βιογραφικό σας σημείωμα φτάνει σε ένα σύστημα προσλήψεων που το αναλύει, το φιλτράρει και το επεξεργάζεται αυτόματα, και επίσης αντλεί πληροφορίες από αυτό προκειμένου να αποφασίσει αν θα πρέπει να διαβιβαστεί στον υπεύθυνο προσλήψεων - και όλα αυτά χωρίς ανθρώπινη επαφή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να συνεργάζεστε μόνο με επίσημους δημιουργούς βιογραφικών σημειωμάτων, όπως η πλατφόρμα μας, η οποία έχει τη δυνατότητα να περάσει από το αρχικό στάδιο ελέγχου τέτοιων συστημάτων. Μπορείτε επίσης να «νικήσετε τον αλγόριθμο» συμπεριλαμβάνοντας λέξεις-κλειδιά στο βιογραφικό σας (αν έχετε τη σχετική εμπειρία). Μην συμπεριλάβετε λέξεις-κλειδιά εάν δεν έχετε την κατάλληλη εμπειρία μόνο και μόνο για να «νικήσετε το σύστημα».

 

Βιογραφικό σημείωμα για θέσεις μετεγκατάστασης

Υπάρχουν συγκεκριμένες πρακτικές αναζήτησης εργασίας σε κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου σύνταξης του βιογραφικού σημειώματος. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απαιτήσεις σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς. Θα πρέπει να διεξάγετε προκαταρκτική έρευνα και να κατανοήσετε πώς διεξάγεται η διαδικασία σε μια συγκεκριμένη χώρα πριν υποβάλετε το βιογραφικό σας σε μια εταιρεία που βρίσκεται στη χώρα αυτή, να δείτε παραδείγματα βιογραφικών, να μιλήσετε με ανθρώπους που ζουν στη χώρα αυτή και να μάθετε τις πρακτικές.

Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν διαφορετικές απαιτήσεις, μερικές φορές ακόμη και εντός των ίδιων των χωρών. Για παράδειγμα, ορισμένες θεωρούν υποχρεωτική τη φωτογραφία του υποψηφίου και άλλες όχι. Ορισμένες απαιτούν συνοδευτική επιστολή και ακόμη και ένδειξη της οικογενειακής σας κατάστασης για να εκτιμήσουν το κόστος της μετακίνησής σας.

 

Συμπέρασμα: Σας παρέχουμε σημαντικές πληροφορίες που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε ένα επαγγελματικό βιογραφικό σημείωμα που θα τραβήξει την προσοχή οποιουδήποτε εργοδότη σε δευτερόλεπτα. Ελέγξτε τα κορυφαία Παραδείγματα Βιογραφικών μας και δοκιμάστε το cv-gr.com, τον καταπληκτικό δημιουργό βιογραφικών που θα σας εξοικονομήσει χρόνο και θα σας δώσει μια συνέντευξη για τη δουλειά των ονείρων σας!